Mestna občina Kranj

Mesto na skali
Na skali med dvema gorskima rekama, Savo in Kokro, leži mesto s slikovito veduto - Kranj. Je mesto z bogato zgodovino, ki je svoje pravice dobilo že leta 1256, ponaša pa se tudi z vrsto kulturno-naravnih znamenitosti, zaradi česar je bilo staro mestno jedro leta 1983 razglašeno za zgodovinski in kulturni spomenik. Danes je Kranj četrto največje mesto v Sloveniji ter gospodarsko, kulturno in športno središče Gorenjske. V povojnem času je na razvoj močno vplivala industrija, v zadnjih letih pa se vse bolj razvija pestra turistična ponudba. Prednost mestu dajeta tudi bližina letališča in mirna okolica.

Kranj se ponaša z meščanskimi hišami in lepimi arkadnimi dvorišči, s številni zanimivimi srednjeveškimi stavbami ter z mestnim obzidjem s stolpi. Gorenjski muzej hrani svoje zaklade o zgodovini mesta v Mestni hiši, v gradu Khislstein in v Prešernovi hiši. Cerkev sv. Kancijana velja za eno najlepših gotskih cerkva na Slovenskem. Atraktivna mestna znamenitost so Rovi pod starim Kranjem, ki predstavljajo pomembno tehniško dediščin, v njih pa se skozi celo leto odvijajo različni dogodki. Tu so živeli veliki Slovenci, ki so s svojim delovanjem prispevali k razvoju mesta. Eden izmed njih je svetovno priznan arhitekt Jožeta Plečnika, čigar dela predstavljajo del znamenitosti mesta. Zagotovo pa moramo izpostaviti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je preživel zadnja leta svojega življenja v Kranju. Pesnik je pokopan v spominskem parku Prešernov gaj, Kranj pa je tako postal varuh Prešernove dediščine. Mestna občina Kranj praznuje svoj praznik na dan Prešernovega rojstva, 3. decembra, ko na svečani akademiji vsako leto podeljuje najvišja občinska priznanja. K prijetnemu utripu mesto prispevajo ponudba v galerijah in muzejih ter kulturni dogodki, ki potekajo skozi vse leto.

Kranj spada med redke izjeme v Evropi, ki imajo v svojem središču kanjon, skozi katerega teče reka in ponuja na ogled pestrost živalskega in rastlinskega sveta. Tudi primestje je zelo zeleno: park Brdo je zakladnica kranjske aristokratske zgodovine, obdana z bogato favno in floro, Trbojsko jezero je primerno za opazovanje ptic in veslanje, Slap Šum in krajinski park Udin Boršt pa ponujata užitke neokrnjene narave.

Obisk v Kranju lahko zaokrožite z dobrim obedom. Če zavijete v kranjske gostilnice, kmečke turizme ali v druge gostoljubne kuhinje, se boste lahko prepričali, da ima hrana pristen okus. In če smo vas prepričali, da za kakšen dan ostanete pri nas, vam bo bivanje olajšala pestra izbira prenočitvenih kapacitet (hoteli, mladinski hoteli, zasebne sobe in apartmaji).

Z vsem povedanim Kranj vedno bolj postaja sodobno mesto, privlačno za delo, bivanje in obiskovanje in vabimo vas, da se o tem prepričate sami.